8 март – към историята на празника

Read Time:1 Minute, 32 Second
През 1977 г. Общото събрание на ООН приема 8 март всяка година да се отбелязва като Международен ден за правата на жените и за мир.
 
Историята на празника – 8 март!
 
На 8-ми март 1857 г е първата голяма проява на жени работнички в Ню Йорк, които излизат на протест срещу лошите трудови условия. Две години след това е създаден първият женски работнически синдикат. Най-известният и масов протест на жени е през 1908 г. в Ню Йорк, в който се включват 15 000 жени. Основните им искания са за по-малък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.
 
За основоположник на отбелязването на 8 март като ден на работещата жена се приема германката Клара Цеткин. На 27 август 1910 г., по време на международна конференция в Копенхаген, Клара Цеткин предлага да има отбелязването на един ден като ден на жената. Тя призовава за икономическа независимост на работещите жени. Обявява се за еднакво право на заплащане с това на мъжете, за еднаква работа, за държавно и детско обслужване. Бори се за каузата за подобряване на ролята на жената в семейството. Жената не трябва да бъде само домакиня и майка. Бракът трябва да бъде обединение на равноправни партньори, които са отговорни съвместно за възпитанието на децата. Цеткин пропагандира и възможността за „свободната любов”, както и правото на аборт като лично решение на жената. Идеята на Клара Цеткин е възприета и през 1911 г. за първи път се чества международният ден на жената. Това става в Германия, Швейцария, Дания и Австрия. През 1913 г празникът се отбелязва и в Русия и Франция. През 1914 г. се приема честването на деня на жената във всички страна да бъде на 8 март.
 
След обявяването от ООН не деня като международен ден, то 8 март се превръща в ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Previous post Dick de Lonlay “A travers la Bulgarie”
Next post Сирни Заговезни