Кратка характеристика и структура на читалищната мрежа – исторически аспекти и съвременност

Read Time:58 Second

Кратка характеристика и структура на читалищната мрежа – исторически аспекти и съвременност // В. Осемнадесета национална научна конференция с международно участие „Библиотеки – четене – комуникации“ – 14-15 ноември 2019 г. В. Народна библиотека „П. Р. Славейков“ – Велико Търново, В. Търново, 2020, с. 264-277, ISSN: 1313-8138 (print), ISSN: 2683-0981 (online)

Темата за появата на първите читалища и оформената от тях мрежа в българските земи е обект на различни изследвания. Тяхното развитие и разпространение също предизвиква подчертан интерес. Още от самото начало, с този въпрос са се занимавали едни от видните дейци на българската наука, които същевременно са и сред ръководителите на читалищната мрежа в началото на ХХ в. Между тях могат да се видят и имената на Иван Шишманов, Петър Мутафчиев, Стилиян Чилингиров, Ячо Хлебаров и др. В по-ново време тематиката бива доразработена от Никола Кондарев, Петър Чолов, Станьо Сираков и др. Всички те разглеждат появата на читалищата като важен елемент от развитието на българската нация в периода на Възраждането. В последствие изградената мрежа става изключително широка и с важно значение за развитието на обществения, културен и просветен живот на българския народ.


Пълният текст на статията можете да видите ТУК и ТУК

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Previous post Западните покрайнини в политиката на правителството на БЗНС (1920-1923 г.) – Студия
Next post Приносът на държавните, университетските и местнитеинституции, както и на мрежата от музеи и читалища заопазване на нематериалното културно наследство и насърчаваненеговата приемственост