януари 2021
П В С Ч П С Н
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
22.01.2021

Денят на Св. Димитър Солунски Чудотворец

0 0
1 min read
0 0
Read Time:1 Minute, 35 Second
Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви е родом от Солун. Там баща му, който бил и управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал. Научавайки това, император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба – отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий – прободен с копие в 306 година.
Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.
Българите също тачат св. Димитър. В народните поверия денят на неговия празник е свързан с края на стопанската година. Той е покровител и на строителите. В Средновековна България той е и покровител на Асеневци. В негова чест е названа и една от главните църкви на Търновград, от където е даден старта и на възобновяването на Второто българско царство.
Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. В деня на неговата памет в Солун се стичат поклонници от цял свят.
Честит празник на всички носещи името на големия светец!

Източник: www.pravoslavieto.com


Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %