Денят на Св. преподобни Антоний Велики

На 17 януари православната църква почита паметта на Преподобния Антоний Велики. Неговата памет почитат още католиците, англиканите, коптите, лутераните, както и последователите на древноизточните църкви.
 
„Аз се молих за вас да се удостоите и вие да получите този велик огнен Дух, Който получих аз. Ако искате да Го получите така, че Той да пребъдва във вас, принесете най-напред телесни трудове и смирение на сърцето, и въздигайки своите помисли към небето, ден и нощ търсете с чисто сърце този огнен Дух – и Той ще ви се даде завинаги и навеки … и Той, когато бъде приет от вас, ще ви открие небесните тайни, ще прогони от вас страха от хора и зверове и вие ще пребъдвате в небесна радост ден и нощ и, живеейки още в плът, ще бъдете подобни на тези, които вече се намират в Царството Небесно.“
 
В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. Според народните предания Свети Антоний и Свети Атанас са тясно свързани – счита се, че са двама братя близнаци, които изобретили ковашките клещи. Ето защо, Антоновден и Атанасовден са един след друг и се честват като празници на ковачи, железари, ножари, налбанти.

Вашият коментар