Отличителната система в България – Ордени и медали

Отличията – ордени и медали, в новата българска история имат своята история и характер. За отличията в периода на Бървата и Втората българска държава няма почти никаква информация. В периода на османското владичество отличията са били под формата на даравяне н сладно оръжие, което било характерно за четническото движение.

В новата и най-новата българска история отличителната система преминава през четири периода:

  • Отличия в периода 1879-1944;
  • Отличия в периода 1945-1991 г.;
  • Отличия в периода 1991 – 2003 г.;
  • Отличия след 2003 г.

1. Отличията на Третото българско царство се делят на ордени, медали и почетни знаци.

През 1879 г. с чл. 59 от Търновската конституция законодателите от Третото българско царство учредяват първия български орден, създадения на 1 януари 1880 г. военен орден „За храброст“. Най-висшето българско държавно отличие е бил орденът „Св. св. Равноапостоли Кирил и Методий“.

С ордени се удостояват цивилни и военни лица за особено големи заслуги и постижения в служба на държавата. Със знаци обикновено се награждават лица за определена тяхна заслуга, а по-рядко – по повод на конкретно събитие. На външен вид те се доближават до ордените, а по същност и съдържание стоят по-близо до медалите, които се раздават по повод на някакво политическо или историческо събитие или за заслуга.

2. Наградната система на НРБ създава много видове отличия, между които 17 ордена, подредени по старшинство в 8 степени.

Първият по старшинство е орден „Георги Димитров“, учереден 1950 г. с указ на Президиума на Народното събрание.

Всички отличия от наградната система на НРБ, с изключение на трите ордена Стара планина, Мадарски конник и Орден на розата са отменени с изменение на указ №1094 на 21 март 1991 г. от 7 Велико Народно събрание.

3. Правната уредба на приетата след 1991 г. наградна система в Република България се съдържа в Указ 1094 от 1991 г. за духовното стимулиране. Ордените се учредяват от Народно събрание и се връчват от Президента на републиката. Предложението за отличаване на чужди граждани се прави от Министерството на външните работи, а за награждаване на български граждани с орден „Стара планина“ – от Министерския съвет.

4. През 2003 г. е приет действащия и към момента Закон за ордените и медалите /Обн. ДВ. бр.54 от 13 Юни 2003г., доп. ДВ. бр.86 от 30 Септември 2003г., изм. ДВ. бр.43 от 22 Май 2004г., изм. ДВ. бр.32 от 19 Април 2011г./

Съгласно него държавните награди на Република България са ордени и медали. Ордените, подредени по старшинство, са:

  • „Стара планина“;
  • „Св. св. Кирил и Методий“;
  • „За гражданска заслуга“, „За военна заслуга“, „Мадарски конник“.

Орден „За храброст“ – извън подреждането по старшинство.

Медалите са „За заслуга“.

 

Презентацията съдържаща информация за всеки един орден или медал по отделно можете да видите ТУК