Някои от предизвикателствата на пандемията CIVID-19 пред малките библиотеки в страната (с акцент върху читалищните библиотеки)

Настъпилата в световен мащаб от втората половина на м. март 2020 г. световна криза, предизвикана от коронавируса COVID 19, изправи цялото човечество пред ново изпитание, такова което обикновения човек не е и смятал, че ще може да изпита. Обявената от Световната здравна организация пандемия се оказа сериозно глобално предизвикателство. И след отърсването от първоначалния стрес и започналото преодоляване на проблемите в локален мащаб, ситуацията показа, че е нужен и глобален отговор за преодоляване на сложната обстановка довела до сериозен срив в икономическия и обществен живот. В макроаспект, според публикуван в края на м. март 2020 г. доклад на Виенския институт за международна икономика, пред страните от Централна и Източна Европа, сред които е и България, във всички сфери на обществен живот предстои най-кризисната година от 2008 г. насам. Сред секторите, които се оказват в най-затруднена ситуация се явяват туризма и културата. Това се налага най-вече от обстоятелството, че рязко за известен период от време се очертаха затворени всички обществени пространства, като се прекъсна достъпа на хора до тях. Тази мярка бе въведена във всички страни от региона. 1 Наред с другите културните сектори, в България пред сериозно изпитание бе поставен и библиотечния. Затворена се оказа цялата мрежа от обществени библиотеки.

 

Статията е на основата на доклад изнесен по време на онлайн форума, организиран на 11 май 2020 г. от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – „COVID-19: отговорът на библиотеките”, по повод 11 май, професионалния празник на българския библиотекар.

Публикувана в сп. Библиотека, кн.3, 2020, ISSN 0861-847X Година XXVII (LXVI), с.24-30

Пълният текст можете да видите ТУК