Трансферът на познанието – по примера на българските читалища

Велев, В. Трансферът на познанието – по примера на българските читалища – В: Хармония в различията. Сборник с доклади от научна конференция “Хармония в различията”, София, 9.12.2022 г. С., 2022, АИ “За буквите О писменехь”, ISSN 2367-7899, с. 598-607

Предаването и препредаването на познанието от едно поколение на друго е намирало различни свои измерения през годините. Започвайки от най-малката общностна единица – семейството, то преминава постепенно в следващи етапи на продължаващо развитие. Не са малко случаите, в които местната общност задържа в себе си различни елементи на специфично познание, които в определени моменти се трансформират посредством споделяне и последващо опознаване. Съществуват и случаи, в които те са поставени пред заплахата от изчезване. Появява се и нуждата от това да се намери и нов способ за препредаване, който да подпомага основните такива. Именно в тези случаи, като проводник и катализатор на процесите свързани с трансфера на познанието се явява и присъствието на системата от народни читалища. Примери за това се наблюдават в цялата страна, като основно те са най-забележими в по-малките общности и населени места.

Настоящото научно съобщение се основава на разбирането, че философията на читалището, като своеобразна форма на средище за комуникация, дава възможност и спомага за насърчаването на продължаващо общуване между различни групи хора. През годините читалищната институция натрупва опит в тази посока. Тя се очертава като важен сегмент, който спомага процесите на познанието не само да се трансферират, но и да бъдат до обогатени, както и да придобие нови форми на развитие. В методологичен план това изисква проследяване във времето, което и предразполага провеждането на сериозно изследване, както и на последващ анализ по отношение на влияние върху развитието на обществото.


Пълният текст на статията можете да видите ТУК

Презентацията към изнесения по време на конференцията доклад можете да видите ТУК